The King Speech

Iemand van jullie toevallig The King’s Speech gezien? Wat is dat toch een briljante film! Dit waar gebeurde verhaal over de Duke of York die onverwacht koning wordt als zijn broer afstand doet van de troon, onderstreept hoeveel er kan ontstaan als je durft te geloven in jezelf. De film neemt je mee in het aanvankelijk moeizame proces van deze aanstaande koning (King George VI van Engeland) die al doende steeds meer van zichzelf laat zien om van zijn stotterprobleem af te komen. Hij komt weer in zijn kracht te staan, met de speech als metafoor.

Say it to me as a friend

Er is iets wat me bijzonder aanspreekt in The King’s Speech? Dat zit ‘m vooral in het menselijke aspect. Het is de oprechte coachrelatie die mij bezighoudt. Prachtig om te zien hoe de eigenzinnige Logue zijn client hier aanspreekt in zijn ‘mens-zijn’. Ontdaan van alle koninklijke franje en verwachtingen. Hij helpt hem in te zien wat wél werkt en daagt hem uit om iedere keer de lat iets hoger te leggen. Daarnaast – en dat is voor mij misschien wel het belangrijkste – geeft Logue zijn client aandacht. Hij is daarin oprecht, hij luistert naar hem, hij neemt hem serieus. Er ontstaat een bijzondere samenwerking, eentje die uit gaat van respect, gelijkwaardigheid en vertrouwen… En voor mij is dát waar coaching begint!

Find the courage

Om je door mij te laten coachen hoeven we overigens, zoals in deze film wel het geval, geen vrienden te zijn. Wel kan je er zeker van zijn dat het goed zit met mijn coachende basishouding, en dat ik daarmee bijdrage kan leveren aan jouw proces.

Voor wie ‘m gemist heeft, hier een compilatie. Misschien zet die je aan om de film eens in z’n geheel te kijken.

Stuur me een WhatsApp, ik reageer snel!