Over paarden

Co-Coaches | Katalysator | Ervaringsgericht
| Liefdevol | Glashelder | Authentiek
Welke ‘rol’ spelen de paarden precies?

Welke ‘rol’ spelen de paarden precies?

Paarden spelen geen rol. Ze dragen geen maskers en kennen geen verborgen agenda’s. Ze zijn puur, eerlijk en altijd zichzelf, ongeacht de omstandigheden. Waar wij bezig zijn met het verleden of met de zorgen over morgen, leven zij volledig ín het nu. Ze gaan voorbij onze woorden, communiceren voornamelijk non verbaal en lezen onze lichaamstaal.

Wat mij betreft zijn deze invoelende dieren de meest inspirerende, authentieke leermeesters op het gebied van leiderschap, (non verbale) communicatie en samenwerken. En dat is precies de reden waarom ik ze graag inzet als co-coach in jouw coachingssessies.

Want…

Want…

·        Werken met paarden betekent werken met de werkelijkheid. Precies zoals die zich in het moment aan je voordoet.

·       Ze doorzien wat jij voelt en geven daar onmiddellijk ‘feedback’ op… op je intentie, op je handelen, op wat je uitdraagt en op de mate waarin je daar congruent in bent.

·       Dat doen ze zonder oordeel over wat jij of ik als positief of negatief ervaren.

·       De liefdevolle spiegel die ze voorhouden over wat er speelt in de onderstroom, zal je verrassend snel tot de essentie brengen.

·       Ze maken het onzichtbare zichtbaar én bespreekbaar.

·       Ze stimuleren authentiek gedrag, helpen je zelfredzaam te zijn en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

·       Wanneer jij iets in jezelf verandert, in houding of gedrag, reageert het paard ook anders. Onmiddellijke feedback dus.

·       Je krijgt direct gelegenheid om ‘out-of-the-box’ te experimenteren met nieuwe inzichten of gedrag.

Kan jij je al een beetje voorstellen waar dit heen gaat? En hoe boeiend dit kan zijn? De toegevoegde waarde van de paarden is zeer effectief en het is haast een gemiste kans om ze níet in te zetten. Waarbij ik wel gezegd wil hebben dat de oplossing in deze oplossingsgerichte werkvorm niet centraal staat. Je gaat zo snel  (in tempo en mogelijkheden) als je proces toelaat. Soms ben je nog niet zo ver!